Сьогодні буде такий собі швидкий міні-бренд-практикум для підприємців, мета якого – самостійне створення влучних рекламних меседжів — меседжів що б‘ють в кость!  Неважливо, це реклама для стрічки інстаграму чи білборд на вулиці. Також неважливо, чи ви креативна людина чи нє, мета цього відео — щоб будь-який підприємець зміг САМ сконструювати правильну комуниікацію.  По-перше, він «розбереться в педалях» створення _влучного_ рекламного меседжу, а по-друге — більш усвідомленно буде керувати процесом замовлення рекламних макетів у дизайнерів.

Для наочності та кращого порозуміння будемо апгрейдити живий приклад – білборд салону краси 365. Від себе додам, що це дійсно салон із крутим левелом послуг, моя жінка особисто від них у захваті! Але щодо комунікації — тут є що покращити, цим й займемось а по ходу й навчимось конструювати меседжі.

Для тих хто чекає якогось WOW-red-dot-результату зазначу, що мій результат — це НЕ дизайнесрький «wow», а суто підприємницький прагматичний профіт у вигляді «люди зрозуміли меседж — люди ‘купили’ бренд», пам‘ятаєте формулу «розуміти = купувати» (або рекомендувати) я казав в попередньому записі.

Зазвичай такі задачи вирішуютсья двома різними способами: 

перший спосіб — Інформаційний. Це коли ми доносимо людям тільки те, шо хочемо донести, _проінформувати_ їх про послугу. 

Другий спосіб — це та ж сама задача — але замість «проінформувати» використовується підхід _дати_відчути_. Таким підходом користуються саме _бренди_ із проработаною комнікаційною стратегією. Цей спосіб проникає в серденько людей, але й щоб його створити, треба мати 1) проработану комунікаційну стратегію 2) відповідний скіл спеціаліста. А в нас – як пам‘ятаєте – задача — щоб підприємець із будь-яким скілом зміг сам конструювати меседжі. Отже, ми обираємо перший спосіб — інформаційний.

В моменті зроблю ремарку саме про білборди — цей пункт впливає на багато вимог до деталей дизайну та тексту білборду, тому що зчитування людиною білборду на проїзжій частині не таке саме, як, наприклад, в ліфті. В ліфті глядач має час стояти-читати-вивчати інформацію, а в режимі проїзжої частини багато відволікаючих факторів, то ж конфігурація як дизайну — так й копіратингу — має бути виключно продуманою та видповідати особливостям – сприяття інформації людями – які керують автівкою.

Отже, ось білборд, він знаходиться у дороги із меседжем про надання послуг чоловічої краси:

 

Що покращуємо: 

  • ПУНКТ “А”
    Має бути один, конкретний меседж. Я завжди закликаю українських підприємців до конкретики в рекламній комунікації. А саме: ніякої філософії, ніякої абстракції! Уявіть собі, людина стоїть перед брендом й каже: бренд! скажи мені конкретним реченням, ЩО я маю зрозуміти? — І ось те речення у відповідь має бути меседжем. Якшо бренд виходить за межі одного речення в якісь росказування, та змушує людину складати «два і два» щоб зробити висновок — людина уходить з поля контакту. Й тут немає шансу побігти за нею «стійте, стійте, я зараз все поясню!»

    В нашому випадку я бачу меседж «Забувати про себе – не на часі». Його зроблено ключовим меседжем борду, він — його суть. Але він не несе ніякого смислу. Як це перевірити? — Убрати його. Бачте? Нічого не змінилося. У бренда є тільки ОДИН удар – який має донести меседж до усвідомлення людини, яка керує автівкою у відповідних умовах — попереду там пішохід, тут ДІНЬ! смс прийшла — пасажир щось розповідає — копірайтер, хто створює тексти для рекламних носіїв має це враховувати, інакше КПД цього білборду слабшає!

    Приклади правильних _конкретних_ меседжів в обраному нами «режимі інформування» можуть бути такі:
    – «У нас знижка 20% на таку-то послугу»
    – «Наш бар працює цілодобово»
    – «Ми – новий заклад в вашому районі»

    Тобто, будь-яка однозначна та односкладна заявка.

    І ось ми бачимо що _справжній_ ключовий меседж цього білборду зроблено другорядним шрифтом. А це – суть пропозиції салону краси 365: чоловічі стрижки, моделювання бороди та догляд. Доречі, зформовано влучно!
  • ПУНКТ Б
    Овер-авантаження білборду фото-іміджами. Й не просто фото-іміджами, а дуже складними фото-іміджами. Я можу роздивитися що відбувається на маленькій фото — там йде процес стрижки, але інформація з другої фото побільше взагалі не сприймається. Обидві фото демонструють, що дизайнер борду не був впевнений, як саме він хоче донести суть послуги.
  • ПУНКТ В — це інформаційна складова. По-перше, записувати номер тлеефону за кермом – справа рискована. То ж гадаю що ніхто цього не зробить.

    По-друге, я б не став 100% розраховувати на НАСТІЛЬКИ велику мотивацію, що _чоловік_ (пам‘ятаємо відношення чооловіків до краси не таке, як у жінок) зробити серію дій «сфоткати / згадати про фотку / переписати номер телефону з фотки в смартфон. також,

    По-третє — цінність пропозіції. Коли вказуємо інформаційну складову, то ЗАВЖДИ зважаємо на цінність пропозиції. Якщо це єдиний салон краси на районі, то можна не паритись — цінність пропозицї велика. Але коли на районі є ще салон Бекстейдж та ще кілька в новобудовах – то треба надати умови супер! швидкого залучення до контакту!
    Тут має бути QR із інстою — таким чином цей білборд би став генератором лідів на – як мінімум – підписку на інсту салона — а там й контакти й все все все.  

В моменті зроблю ремарку саме про білборди — цей пункт впливає на багато вимог до деталей дизайну та тексту білборду, тому що зчитування людиною білборду на проїзжій частині не таке саме, як, наприклад, в ліфті: — в ліфті глядач має час стояти-читати-вивчати інформацію, а в режимі проїзжої частини багато відволікаючих факторів, то ж конфігурація як дизайну — так й копіратингу — має бути виключно продуманою та видповідати особливостям – сприяття інформації людями – які керують автівкою. 

отже! Ми із вами пройшли БАЗОВІ аналітичні етапи, які мають бути пройдені при створенні комунікації. Звісно, є _багатенно_ додаткових умов: а яке свято наближається? А який сезон? й таке інше. Але наша місія — опанувати БАЗУ, то ж йдемо мінімальним практичним шляхом.

ТЗ по білборду, яке маємо у підсумку:
1. Стилістика меседжу — суто інформаційний; якісно донести інформацію.
2. Маємо фірмовий стиль бренду: кольори, шрифт, дизайн-систему
3. Конфігурація локації – біля дороги із середнім темпом руху транспорту

І ось тільки ТЕПЕР, після опрацювання структурної інформації — відкривається умовний фотошоп для створення макету!

Варіант перший: ми винесли головне повідомлення бренду на білий фон (самий оптимальний фон для меседжів, які мають бути зчитано швидко)

Варіант другий — тут ми додали трохи дизайну та фірмовості, розмістивши крупним планом результат робіт салону краси. Обов‘язково відмічу, що саме в цьому випадку (демонстрація послуг по чоловічій зачісці та догляду за бородою) треба розміщувати ч/б фото, щоб залишити візуальний акцент спрямованим на суть пропозиції:

Дивитись випуск бренд-влогу по цій темі: