В цьому пості я застосую «больовий прийом»! :)) Ми пройдемось по популярним болісним точкам підприємців (а особливо – підприємців-новачків) при розробці своїх логотипів. Здавалося б, тема дуже проста (та й доволі розкрита), але на я чую одні й ті самі історії, до яких я вирішив зробити цей пост. То ж, давайте спробуємо поставити крапки над Ї в цьому питанні!

ПОМИЛКА ПЕРША: Логотип має бути «на тренді»

Бажання зробити найкраще лого та бажання вести бізнес під влучно характеризуючим його символом — це два стратегічно різних шляхи. Й навіть різні категорії оцінки результату дизайнера.

Для бізнесу та прибутку буде корисніше, якшо ви сконцентруєтесь саме на комунікативній якості логотипу, а тренди-шменди залишите модній індустрії. Логотип, що збере стопятьсот лайків та овації дизайнерів, ніяк не гарантує бізнес-ефективності. Але й логотип, від якого тхне махоркою дідуся – не то шо не допоможе, а ЗАВАДИТЬ людей зробити вибір на вашу користь. Також вибір на користь трендовості змусить вас щорічно ваше лого апгрейдити — це додатковий ресурс.

Також відмічу, що ні в якому разі не ставайте заручниками думки, що «логотип гіпнотизує глядача та “двадцять п‘ятим” кадром змушує його закохатись в вашу компанію»! Це, звісно, маячня )) 

Висновок: тренд зобов‘язує вас тримати руку не тільки на пульсі бізнесу, а й на пульсі модних тенденцій, а друге — це ще й докладти щорічно зусиль, щоб їм відповідати.

ПОМИЛКА ДРУГА: Логотип має подобатись моїм друзям, любій дружині та колегам

Це дуже популярна «точка буксування» процесу створення логотипу — як для підприємця, так й для виконавця. Тому я скажу те шо я говорю кожному своєму замовнику: звісно, логотип має «лягати на душу»! Звісно, ви має відчути його енергетику та прийняти до серця! Але, той самий процес оцінки логотипу «подобається/не-подобється» має відбуватись тільки через призму Стратегії вашої компанії, її Цільової Аудиторії та Брифу. Якшо логотип відповідає Стратегії, Цільовій Аудиторії та Брифу — це вдалий логотип. Якщо не відповідає, то треба перевірити ті три пункти ще раз, визначити -що-саме- не відповідає та виправити це.

Висновок: логотип — це інструмент досягання практичних бізнесових цілей, а не картина, яку підприємець повісить в спальні щоб підкреслити свій смак. А виконавцю важливо пам‘ятати, що якісний брифінг — це вже на п‘ятдесят відсотків готовий проект!


ПОМИЛКА ТРЕТЯ: “хочу як у Епла / Найка / БМВ”

Ще досі відбуваються випадки, коли замовник показує пальцем на існуючий успішний бренд та оце «хочу щоб так само як у того бренда»!

Дизайнер дивиться на такй запит очіма спеціаліста: «ага, значить замовнику подобається мінімалізм та геометричність – зроблю тут мінімално, тут хайтеково» й потім  презентує результат такої розробки логотипу клієнту. А виходить так, що клієнт не хоче варіації, він хоче саме логотип БМВ! — І на цьому етапі починає створюватись ще одна сумна історія про «паганого дизайнера» та «паганого клієнта».

Давайте розірвемо порочне коло: в цій точці підприємцю важливо перетворити своє загальне сприйяття — «хочу так само як у БМВ» — в більш усвідомлене. Коли ви дивитесь на успішний бренд, наприклад, БМВ — ви бачите не стільки знак, скільки тей ореол, якого він набув за десятиріччя свого існування. БМВ – це //стильні//маскулінні//тачки. Сам по собі знак БМВ не є дизайнерською сенсацією, це просто пропелер літака та флаг Баварії, втілений на рівні дизайну тих років. 

Висновок: раджу підприємцям свої побажання навчитися бачити не у вигляді форми, а у вигляді сутності — це дуже спростить шлях до знаходження дизайнерскього рішення, яке буде саме вашим.

ПОМИЛКА ЧЕТВЕРТА — “Люди мають бачити логотип та відразу розуміти, чим я займаюсь”

Нещодавно я по цій темі робив випуск бренд-влогу. та за приклад взяв стоматологічну галузь та оті «зубики», які собі чіпляє на логотип майже кожна стоматологія:

https://www.instagram.com/reel/CisTnwJJvoc/

Ставати тисяча-першою фірмою із видом діяльності на логотипі — не саме краще рішення для емоціонального зв‘язку із людьми та заряжанням вашої компанії інтересом в очах аудторії.
Щоб викликати емоційні зв‘язки, ваш логотип має відображати не -що- ваша компанія робить, а -як- вона це робить. Втілити в символ елементи, які відобразять -як- ваша компанія веде діяльність. краще за все обрати КЛЮЧОВУ цінність «як» ми ведемо справи, та зусереди пошук влучшой графічної метафори на ньому.

Наприклад, логотип Макдональдса – це золоті арки, які дуже гостинні. Вони ніби “запрошують” вас увійти крізь них до закладу в гості:

Логотип бренду Найк – це “вжух”! – спортивна динаміка:

Логотип Еппл цілком присвячений відображенню простоти:

Висновок: людям цікаво бачити у вашому логотипі не -наскільки- він демонструє вид діяльності, а -як- він пов‘язаний із справжнім «зарядом» вашої компанії та їх послуг.

Помилка п‘ята: Дизайнер зобов‘язаний зробити круто!

Багато випадків, коли -очикування- підприємця від дизайнера дуже високі, а дизайнер їх -просто- не- -тягне-. Він сто шкур з себе спускає, стресує себе й підприємця, відносини портяться, але результату в розробці логотипу, на який підприємець чекав від дизайнера, не виходить.

В остаточному результаті підприємець “в гробу бачив тих дизайнерів”, а дизайнер підсів на корвалол )) та кляне свою професію.

Звертаюсь до підприємців: сам факт того, шо дизайнер зробив вашим друзям та їм сподобалось — це НЕ гарантія того шо результат підійде -саме-вам-.

Як дізнатися, чи потягне дизайнер або агенція ваш запит? — Перше та й найголовніше: ще до зв‘язку із виконавцем вивчіть його кейси, його портфоліо. Зверніть увагу на те, -як- він описує роботу. Зверніть увагу на те, -що- він вкладає в кожен створений логотип. Якщо саме -підхід- дизайнера до задач по розробці логотипу вам імпонує — це перший сигнал, що можна спробувати замовити логотип у нього. Якшо те що ви побачили в потрфоліо виконавця ще й -подобається-, викликає відчуття «хочу так само круто» — то це другий й вичерпний сигнал, що із таким виконавцем має сенс спробувати попрацювати.

Висновок: як би не вихваляли виконавця інші люди, докладіть старань зробити свої висновки, вивчивши роботи спеціаліста на предмет «підходу» та «хочу собі такий же крутий результат»