Креатив. Бізнес. Чи НАСТІЛЬКИ креатив потрібен бізнесові щоб отримувати профіт?

Все що я роблю останній місяці 2022 року — це намагаюся допомогти нашому малому бізнесу, щоб він став взірцем європейського брендингу. Тож я не можу дивитися, як декотрі підприємці просто викидають гроші, думаючи що вони «вкладують в маркетинг».

Це дуже важливе повідомлення, що я хочу надіслати кожному хто веде свій бізнес, та хто бажає платити тільки за користь від маркетингу або реклами.

Але спершу давайте нагадаю, що таке «комунікація бренду». Бренд-комунікація — це все, що бренд транслює назовні: пост в інстаграмі, реклама на ютубі або білборді, в метро й т п. Все що глядач бачить на екрані смартфону або на рекламних носіях в житті, чує в роліках по радіо — це все бренд комунікує з людьми.

Ми, люди, живемо в режимі комунікації, в которій ми можемо виговоритись, розкрити нашу думку та нас вислухають. Але комунікація бренду живе в умовах, де працює «правило двох секунд». Всього дві секунди — максимальний час що виділяється рекламі бренду щоб привернути до себе увагу. Наочно це демонструє інстаграм-стрічка: ти скролиш ії, та більшість реклам просто ігноруєш та скролиш далі. Але ігноруєш не тому що це саме реклама, а тому що вони не достримуються Правила Двох Секунд.

Перша найчастіша помилка яку роблять підприємці в бренд-комунікації  — це ховання суті за зайвим креативом. Ось метафора: ви бачите якусь важливу для вас людину, яка може суттєво вплинути на прибуток вашого бренду. Й бачите, що людина прямує та майже заходить в (наприклад) бізнес-центр. У вас є всього дві секунди, щоб привернути увагу цієї людини — тобто, у вас є шанс одним правильно сконструйованим РЕЧЕННЯМ вплинути на прибуток вашого бізнесу… та це не зовсім метафора 🙂 Тому що та «уходяча» людина — це кожна людина, яка бачить вашу комунікацію, але не відчуває ЧОМУ вона має на вас звернути увагу, та скролить стрічку інстаграма далі!

У будь-якої реклами є долі секунди щоб із людиною встановити контакт, а при не-розумінні меседжу в перші секунди людина просто виходить з поля контакту.

Давайте розберемо наочний приклад — рекламну комунікацію служби безпеки. Цей білборд я зустрів на Позняках та видразу відчув, що приклада «як НЕ робити» краще не знайду 🙂 Незважайте що це зовнішня реклама — правило донесення суті до глядача працюють як в інстаграмі, так й на ютубі.
Отже, білборд:

Якщо розібратися, ключовий меседж тут – «замовте кнопку особистої безпеки». А тепер давайте розглянемо з «технічної» сторони цей рекламний блок, розбив його сюжет на етапи донесення меседжів:

NOTA BENE: В Інстаграмі реклама бренду має «бити в кістку» тому що інфопоток Інсти дуже потужний — юзер перебуває в режимі постійного скролу стрічки. Білборди що розміщені у дороги мають схожу динаміку: водій а) керує автівкою та не має часу заглиблятися в складні сюжети, б) має на дорозі с десяток білбордів щохвилини, то ж вони для нього в своїй більшості є «білим шумом».

Блок №1: «Семеро козенят без драми»
Ключовий меседж реклами кнопки особистої безпеки. Проїждаючи повз цей борд, це перше (та й дуже ймовірно – останнє) що прочитає людина.

Блок №2: «Семеро козенят побігли на прогулянку, а у вовка розмова з охороною»
Щоб «засвоїти» таку кількість тексту, треба докласти зусиль. Щоб пов‘язати цей текст із блоком №1, треба ще трошки бажання розгадати так цей ребус. Також, мимохідь, тримаємо в умі що маємо справу із метафорою на дитячу казочку. А це тільки другий етап, ключовий меседж ще не передано.

Блок №3 — ось він, меседж, заради якого розміщено цей борд та створена рекламна кампанія! «Сафор кнопка безпеки». Упускаю неграмотність копірайтера (підручник з української мови третього класу загальноосвітньої школи допоможе автору того тексту).

Дрібні зауваження, але маю застерігти підприємців:
Блок №4
— це добре що у фірми є приложка. Та люди оцінять, якщо вони зможуть перейти за QR-ом в Еп-стор та Гугл-плей. Стікери які ви бачите – це олдскул та архаїзм.
Блок №5 — це трохи боляче, коли адреса сайту де можна дізнатися детальніше про інфу зроблено самим дрібним шрифтом. Якщо вважаєте що глядач має дізнатись більше про ваш продукт, то зробіть посилання на сайт важливою складовою меседжу. Якщо не хочете, то не робіть взагалі.

Ви стали свідком того, як підприємство охорони викинуло десь сотню тисяч гривень на смітник (розробка такого «креатиффу» та розміщення білбордів, та гадаю що розробка такої «бред-комунікації» коштувала більше) — тому що ні в кого немає часу (та причини) складати цю шараду докупи та робити «креативний висновок».

Охоронна фірма отримала би більше профіту, якби просто написала: «Вставнови кнопку особистої безпеки у смартфон, та живи спокійно» та QR із посиланням на лендос де інфа вже повністю подана із всіма гугл-плеями та еп-сторами:

Ніколи. Ні-ко-ли не робіть креативу, який ВІДДАЛЯЄ глядача від суті пропозиції!

Виникає запитання — але якось же роблять ті прикольні реклами або бренд-комунікацію із мільйоном переглядів? Відповідь є. Якщо хочете створювати працюючу комунікацію, то є один спосіб — почати з простого. Поступово вчіть себе скорочувати до суті.

Відчуйте цей «режим мислення», й тільки коли опануєте його, переходіть до додавання інгрідієнтів креативу. Підприємцю потрібен гарний продукт та зрозумілий про нього меседж. Цього буде овер-достатньо на перший мільйон прибутку.

Звісно, є ще один лайфхак знати як робити влучну комунікацію — дивіться бренд-влоги Міллера! 🙂