Яка ознака того, що щоб відрізнитися серед конкурентів буде достатньо зробити базовий слушний брендинг? — це над-велика кількість іміджево схожих компаній в галузі. Скажу вам, що саме в такому стані перебуває юридична галузь — там майже всі спеціалісти на одне лице. Оці гуглові типові піджаки / краватки й все таке. Й це стосується не тільки зовнішнього вигляду.

Якщо ви будь-кого запитаєте про асоціації зі словом адвокат, отримаєте топ-3 метафор, які є лідерами юридичної галузі останні років мабуть 20:

  • Греческа колона
  • Молоточок
  • Ваги Артеміди

Але не будемо влаштовувати стьоб над ситуацією — це вказує на факт: в галузі прижилася  так звана візуальна традиція вказаних вище образів. 

Всі юристи кого я знаю – з одного боку всі дууууже обережно відносяться до креативної складової – й правильно роблять! Тому що іміджевий лід занадто тонкий: найменша недоречна деталь креативу в іміджі може завадити бізнесу в цілому. Та з іншого боку —  кожен адвокат теж знає, щоб прихилити правила на свій бік, треба на тих правилах добре знатися. Той же принцип стосується й брендингу: не можна зі старту «вилітати в ідейний космос» — це тільки зашкодить.

То ж в цьому влозі розкриємо тему: ЯК пройти по тому тонкому льоду іміджевого брендинг-ефекту? ЯК віднайти харизму у виді діяльності, в котрій вирішуються геть не-фанові справи типу розділи майна, або кредитні борги?

По-перше, без конкретного прикладу нічого не спрацює, бо брендинг – це кастомна історія, що побудовується навкруги особливостей конкретної компанії або спеціаліста. Сьогодні як приклад буде вигаданий спеціаліст, але із реальними вимогами до брендингу. Назвемо його Микола Петренко – такий, щирий, наш український адвокат. Ключова послуга Миколи Петренка – це, наприклад, розбиратись із кредитними боргами. І він в тій царині добре себе почуває, тобто гарний спеціаліст

Тепер давайте визначимо, що саме цікавить потенційних клієнтів Миколи – по ходу й наочно побачимо, так би мовити, мапу проекту. 

Отже — що цікавить клієнтів адвоката Миколи Петренко. Звісно, всіх цікавить його професійність — а в нього вона на належному рівні – що говорить про наявність в його майбутньому логотипі АМБІЦІЙ

Далі, чисто психологічно – людям треба побачити, що то за Микола. Адвокат – це одна з тих професій, де потенційним клієнтам важливо саме -бачити- спеціаліста. То ж візуальну складову зазначаємо.

Далі. Направленість, за якою він працює. Це Кредитні борги. Є. 

Далі. Вартість його юридичних послуг. Є. 

Далі. Кількість його виграшних кейсів. Або спершу кейси, а потім – вартість. Ну то таке. 

Доречі, може написати «виборов на користь своїх клієнтів більш 1 000 000 гривень!» Відчуваєте? – це вже факти, вони завжди приваблюють! 

Доречі, ще я дізнався в знайомих адвокатів. В справі дуже цінується вміння адвоката вирішувати питання без якихось мутних схем та хабарів – то маємо позначити, що він веде справі “в білу”

Також заради більш влучного ТЗ для брендингу нагадаю, що до адвоката звертаються коли НЕ-весело, то ж тут не місце для жартів. Але ефект брендингу та впизнаваності потрібен!

Далі — обираємо, в який спосіб наш Микола Петренко може додати до свого бренду харизми? Та ще щоб іміджу професіонала не зашкодити, звісно. Вихід, який підійде до такої імідже-консервативної діяльності як адвокат — це взяти якийсь звичний для адвокату предмет обіходу та перетворити його на ІМІДЖЕВИЙ МАЯЧОК. Це якась деталь іміджу (або ряд деталей), яку можна зробити особливою та тим самим вона буде запам‘ятованою персональною фішкою саме Миколи — то ж обираємо з візуального стилю Миколи, ЩО саме стане тим іміджевим маячком. 

Навіщо нам це треба? — Щоб серед сотень переглянутих обличчь наш стиль якимось «візуальним гачком»  зачепився та запам‘ятався глядачеві.Це може бути будь-який елемент образу Миколи – щоб його згадати можна було типу «а, це той адвокат із червоною краваткою» – ну це я як приклад Маячка кажу. 

Давайте візьмемо за іміджевий бренд-маячок адвоката окуляри — й перетворимо їх на бренд-маячок. Який колір оправи обрати? Яку форму? Тому що навмання обирати колір– це не кращий спосіб бо його важко буде наповнити емоційним змістом. Обрати «улюблений» – це варіант, але теж прйдеться за вуха щось емоційне тягнути до нього. 

В цій точці брендингу нам стає у пригоді перелік професійних цінностей Миколи — як Микола веде справи! Й ось в ЦІЙ точці  — увага! — ви стаєте свідком, чим саме брендинг відрізняється від «просто створити ЛОГОТИП»!

Ми повертаємось до переліку стилю роботи Миколи (той перелік що вище робили) – та розглядаєммо, в якій тезі можна знайти натяк на кольоровість. Бачимо що вказано «не дає хабарів» та веде справи «прозоро». «Прозоро» – це вже шось візуальне, так? Отут шось є. Прозоро — це чисто. Чистий = білий! Ось і фірмовий колір його бренду — білий.

Білий також дуже влучний колір як метафора що Микола Петренко «відбіляє» людей перед законом!  Ще — Білі аркуші у документо-обігу, біла рубашка – невід‘ємна частина іміджу адвоката, то ж все складається! То ж логічним було би той білий колір й зробити його іміджевою фішкою, наприклад колір оправи окулярів або елементи документації. Ось ми дійшли до -обгрунтованої- а не імпровізованої брендової фішки!

Отже, ми створили ідейну концепцію бренду: «білий» – як центровий колір філософії адвоката Миколи Петренка. О, і дивіться — ось й той-самий «маячок» запам‘ятованості: Микола Петренко — Білий Адвокат! Тепер – переходимо до практичної стадії втілення концепції в реальність.

То ж, народний адвокат Микола Петренко робить три кроки:

Перше: Знаходить білі елементи іміджу. Так, це треба заморочитися, але й впизнаваність на кожному вуглу не знайдеш, треба докласти зусиль! 

Друге: Йде до фотографа та робить якісне фото на білому фоні. Це стратегічний хід.

Третє: Тільки тепер створюються фірмові матеріали (логотип та інше). Як бачите, фірмові матеріали розробляються вже не імпровізаційно, а на базі бренд-концепції що ми створили раніше! Тобто, коли ми опрацювали //визначення бренд-фішки//, вже легше скласти ТЗ дизайнеру. В нашому випадку воно полягає в тому щоб Логотип розроблявся із акцентом на БІЛУ, чисту, концепцію. 

Втілюємо! 

перед тим як робити логотип що нас відрізнить від масси інших, Давайте згадаємо ті популярні метафори, які всі адвокати вкладають в свої логотипи — гуглимо:

Бачте, всі місця із вагами / фемідами / молоточками вже зайняті ))) але це – величезний плюс! Можна шукати свою метафору де схочемо. Ще раз згадаємо наші професійні риси — та переходимо до втілення.

Мені в ході імпрвізованого юридичного брендингу «тут й зараз» спала на думку метафора ЯК вличний адвокат вирішує справи — це “щелчок”. Саме “по щелчку” відбуваються вирішення, здавалося б, складних юридичних питань — цей стало основою симову логотипу адвоката Миколи Петренка:

Розвиваємо стиль далі — адвокату потрібні: візитівка із фоткою та текстом “народний адвокат” та “Микола Петренко”

“Виграв 120 кредитно-боргових справ на суму 7 000 000+ грн”

“Працюю за тарифом від 500 грн” “консультація, від xxxx грн”

“Білий Адвокат”


p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px ‘Helvetica Neue’}
В точці розробки дизайну зазначу, що ми маємо зважати на аудиторію конкретного адвоката, та робити такий дизайн, щоб із тією аудиторією «дружив, був із нею в балансі». 

Ось так може виглядати базовий брендинг адвоката із елементом вау-ефекту, який не лякає а навпаки – робить адвоката запам‘ятовуваним та впізнаваним. 

Працюючі над іміджем, пам‘ятайте дві речі:

Річ перша: в послугах, де справа йдеться про такі чутливі матерії як закон, фінанси та життя, —насамперед— цінується конкретика та чіткість формулюваннь. Економія часу глядача. Бити в кость кожним словосполученням, коли презентуєте себе потенціальному клієнтові. Ні – в – якому – разі – занадто не занурюйтесь в креатив. Використовуйте простоту та прозорість трактування ваших метафор.

Річ друга: зробіть свій маячок та протягуйте його крізь всю комунікацію — щоб він завжди попадав в кадр всіх ваших фоток в інстаграмі! В кожному пості давайте глядачам свій МАЯЧОК — й ви отримаєте ту саму впізнаваність та запам‘ятованість.

Та ще відмічу що не існує загального ідейного рішення для всіх адвокатів. Наприклад, якщо адвокат відрізняється своїми АМБІЦІЯМИ – це взагалі інший підхід до брендингу, інший набір метафор. Сподіваюсь що ці поради стануться юридиним спецілістам у пригоді!

Дивитись цей бренд-влог у вигляді відео