В цьому блог-записі розглянемо, як не маючи дизайн-вмінь стати конкурентним гравцем на ринку своєї ніші. А за приклад візьмемо два бургер-бари: традиційний, упакований відповідним рівнем брендингу, та бургер-спот підприємця-початківця, якому ми й надамо кілька порад по самостійному брендингу, який не потребує дизайнерських вмінь.

При чому, за перший варіант я візьму реальний бургер-бар, до якого я мав дизайнерське відношення — це київський Старбургер. Він має брендинг по усім канонам бургерної тематики: якісний логотип, шрифти, кольори, фірмові типографічні надписи —такі —величезні — коротше, він був упакований по дизайну, як то кажуть, на совість. Левел — топ:

Практика показує, що за те щоб ВПЛИНУТИ на глядача, великою часткою відповідає комунікація бренду. Комунікація бренду (те ЩО він говорить та ЯК він це говорить) є причиною успіху бренду та самою важливою його маркетинговою складовою. Саме правильно побудована комунікація бренду робить той чи інший логотип «крутим референсом» для всіх дизайнерів та «хочу такий як в них» бажання багатьох підприємців (ну наприклад) логотип того ж епла або найка коштує максимум 500$, НАД-вартість брендингу тих найків та епплів дає та . сама .  комунікація.

Зазначу: я не кажу що логотип не_важливий для бренду! Але він не має життє-визначального сенсу, особливо на старті.

Другий гравець нашого прикладу – умовний український майстер бургерів Микола Петренко із кулінарним прізвищем МАЙК. Уявимо, Майк має амбіції та впевненість у своєму Продукті та вирішив зробити той самий КРОК — відкрити свою справу.

Він справжній наслідний фанат бургерів, дуже знається на всіх тонкощах – а наслідував цю пристрасть від свого дядькА котрий живе в Техасі, шеф-кухара найпопулярнійшого бургер-бара міста! То ж той дядько й поділився із нашим Миколою «Майком» секретним рецептом най-най-смачнішого бургера! Такого смачного, шо всі друзі в чергу вистраюються, пальці облизують та все все таке. Й Микола вирішив видкрити такий — бургер-спот — Одного Бургера — тобто, це монопродукт у нього й його гордість. Там буде тільки один, але суууупер смачний епічний бургер. 

Чому ми маємо знати історію Майка? Чому я на цьому кроку акцентую? – тому що саме на таких історіях пристрасті й створюється унікальна фішка, диференціація продукту.

Спершу ми зробимо йому логотип, для якого не потрібні супер-скіли дизайнера — від руки просто напишемо “1Бургер Дядька Майка” —  Один Бургер в меню від дядька Майка та оця не-ідеальність «а шо це за цифра ДО назви у вас??» — цей буде тим бренд-гачком, що змусить Майка запам‘ятати.  А назва, в свою чергу, зрозуміло говорить все як є.

А лого намалюєм яке вийде з першого разу, та розмістимо на його бургер-споті, яким є фургончик:

 

Як ми бачимо, логотип Майка й поруч не стоїть по дизайнерській якості із логотипом Старбургеру:

Але фішка криється в Кроку другому: РОЗПОВІДЬ.
Цей пункт ігнорується багатьма підприємцями, а саме в ньому лежить точка відзнаки одного підприємства від іншого. То ж Микола прискіпливо аналізує те що можна про себе розповісти, щоб люди захотіли спробувати саме його бургери: 

Отже, Микола обрав ключові факти із історії про себе та напряму перетворює їх на елементи комунікації — знов таки, без дизайнерських заморочок втілює їх на фасад фургону:

Виходить ось такий образ, створений із копійочними витратами!

Але головне тут те, що сeрцю глядача є в що закохатись; а уяві глядача є що намалювати!

В тей час, коли звичайний бургер-бар пише нейтральні маркетингові словосполучення, Микола “Майк” зазначає на фасаді те що підтверджує та посилює глядачеві його унікальність, порівняйте смислову “калорійність” меседжів:

Кожен з нас потрапляє в ситуацію, коли зголоднів та шукає де б підкріпитися. І ось перед ним стає вибір: якісний ресторан, чи особиста гостиність людини та обіцянка зробити від душі. Звісно, можна й обрати ресторан – це нормально; але я зробив цей блог-запис про те шо маючи обмежений бюджет, МОЖНА стати конкурентноздатним гравцем ринку, та навіть буди ще й привабливішім в деяких моентах, перетворивши здавалося б слабкі сторони на емоційні сторітелінгові ФІШКИ.

Та ще один момент про оцінку логотипу. Люди полюблять ваш логотип, яким би він не був  — буквально! Полюблять через вашу продукцію, через ваше намагання зробити якісну послугу. То ж логотип — це друга справа. Його завжди можна згодом проапѓрейдити, а починати я раджу із гарного, якісного продукта про який треба вистроїти влучну комунікацію. Це й є тей самий ключик до росту та розвитку — справи вашої мрії. 

Дякую за увагу та всім нам мирного неба!

Цей бренд-влог можна подивитись