По-перше відмічу: ці швидкі заміткі про брендинг робляться для того щоб саме малий бізнес із перших днів існування впроваджував українську культуру бути БРЕНДОМ. Під все що я розповідаю, підставляйте свою діяльність та таким чином ви обов“язково відкриєте щось нове для себе в царині неймінгу, брендингу та взаємодії бренд-стратегії та айдентики.

Багато разів я чув щось типу «навіщо мені той брендинг, можу просто логотип за сто баксів розробити та й годі». Тож давайте розглянемо саме місію брендингу в рамках вашого бізнесу.

Коли ви щось продаєте, у вас є:
1) Чиста собівартість — те, в яку ціну вам стає тільки створення Продукту до його виходу в публічне поле на продаж. ——————
2) Ціна Продукту. Традиційно, ціна складається з: a) витрат на виробництво (це ви прорахували попередній пункт) та б) Попиту та Пропозіції на такий продукт на ринку (ви передивились конкурентів та сформували «середню арифметичну» ціну).

Тепер пункт третій — Цінність Продукту. Саме Цінність Продукту для покупця є точкою, в якій активується механізм брендингу (насправді, майже заради цього пункту весь брендинг й створюється). Чому саме Ваш продукт покупець має захотіти, обрати, закохатись?

Магазини Apple — це еталон формули «брендинг х стратегія х емпатія»

Чим вище Цінність для покупця, тим вищою може будти ціна. Саме правильно розроблений брендинг формує цінність на належному рівні. Тут повертаємось до заяви «навіщо мені брендинг, я краще просто логотип замовлю» Дивіться, логотип просто маркує вашу компанію, відрізняє коло від квадратику , а брендинг — працює над тим шоб ваш Продукт опинився в умах та серцях ваших покупців. Брендинг створює Цінність.

Тож до Цінності ващого бренду. Цінність для покупця може бути у будь-якому вигляді: від «Ця компанія — мій надійний партнер!» — до — «Це покупка прокачає мій статус».

В цій точці прошу кожного підприємця запам’ятати як Отче Наш: ніколи, чуєте мене, НІКОЛИ не транслюйте цінність «в лоб»: «Дивись! Ця покупка прокачає твій статус» або «Я ваш надійний партнер»! Не плутайте складову завдання для побудови бренду із самою бренд-комунікацією

Це я кажу тому що багато компаній — що саме цікаве, — від малого бізнесу до навіть банків люблять оце «Ваш надійний партнер». Це ж фіаско, братан.

Золоте правило: комунікація має бути така, щоб глядач сам собі сказав: «Ця покупка прокачає мій статус» або «Ви – мій надійний партнер»

Отже в цій статті я розповів про дві важливі речі: Перша — це різниця між брендингом де просто розставляють логотип компанії по візитках та Брендингом — де розробляється методика закохування людей в ваш Продукт.

ДРУГА — це Золоте Правило комунікації: не писати «Мій продукт самий кращий», а зробити таку комунікацію —— шоб люди самі сказали —— «Ваш продукт найкращий».