Особистий бренд – це не щось складне та захмарне. Кожен з нас для когось вже особистий бренд: хтось з ваших друзів знається на доставці автоівок з-закордону, хтось вміє пекти смачні торти, тощо.

То ж персональний бренд стається тоді, коли ми вирішили йти із своїм вмінням «в люди», тобто ступаємо на тропу продажу своїх вмінь іншим людям.

Часто бачу підприємців, які роблять перші кроки в малому бізнесі та наче все при них: й працьовиті, й продукт в них гарний, але вони ніяк не можуть вхопити того самого бізнесового визнання — й дуже часто “шишки набиваються” на на темі щирості в самоподачі себе як особистого бренду: «нічого особливого в собі не можу знайти / або “кому оті мої ДИВНІ риси характеру можуть сподобатись” — то ж я краще подивлюсь що там в тренді селф-брендингу та буду грати ту роль»

В цій точці зазначу що оцей момент про пізнання себе й є фундаментом особистого бренду підприємця. Впевненість підприємця — 100% двигун просування бренду. Бренд розвивається коли “серце” підприємця (тобто внутрішній стан впевненості та сінергії “Я” та “мій бізнес”) знаходиться в чистій гармонії.

Пізнає себе людина — пізнаним стане й особистий бренд! Це моментально відобразиться на ньому: він стане динамічнішим, цікавішим, живим — аудиторія вмить це відчує! 

Коли підприємець отримає “щиру картину себе” — цей результат нестиме й практичну користь. Ось наприклад підприємець себе охарактеризував як “зухвала та енергійна жінка, що любить гумор та має гострий розум” — ви відчуваєте, що тут вже є натяки на те, як може виглядати інстаграм-профіль ії бізнесу? Він також буде харизматичним та неочікуванним, буде продовжувати той заряд «гострого розуму» — й саме цим бути унікальним й цікавим. 

Навпаки, візьмемо ситуацію коли спокійна та — класична — людина побачила якійсь “зухвалий та енергійний” профіль інстаграму та сказала собі: “Такі люди привертають увагу, то ж я буду теж зухвалою” — оп! пастка захлопнулась! Людина не вміє генерувати свій контент природньо, вона починає витрачати:
– «вчитись бути зухвалою»
– «шукати теми для постів»
– «намагатися в тексті постів виглядати зухвалою»

Врешті, драгоцінний ресурс енергії підприємця витрачається не на розвиток бізнесу, а на потуги бути “кимось”. А “буття кимось” жере ресурс як скажений — перевірено 🙂

Впригуючи в двіж зі своїм бізнесом (та, звісно, персональним брендом), ми автоматом “підписуємось” на правила гри бізнесу.

Як й у великих гравців ринку, у особистих брендів є:
1. Цільова аудиторія — люди, на яких ми хочемо справити враження; це люди, із якими нам подобається мати справу, надавати їм свої послуги чи продавати саме таким людям свій продукт. Заради таких людей наш бренд і іуснує, тому що йому кайфно із ними, а їм кайфно із нашим брендом.

2. Дісциплина — дуже важливий пункт. Це майже 50% успіху: зібрати свій фірмовий стиль. Чітко його дотримуватися. Робити пости регулярно як той швейцарський годинник, втілювати всі ідеї чи то записи інстаграм REELS чи якісь коллаборації — системно та ритмічно.


Ви бачите, наскільки обширний великий пласт робіт вибудовується на фундаменті того самого особистого бренду, який ми вистроїли на Щирості. Якщо це вистроєно НЕ на щирості, то на підприємця чекає жорстке вигорання.

Часто підприємців турбує той момент із чітко визначеною Цільовою Аудиторією: «це шо значить, шо я НЕ буду продавати тим хто НЕ є цільовою? Виходить я буду втрачати гроші?» —— це далеко не так. Визначення своєї цільової аудиторії дасть вам чітку картинку, ЯК формувати свою комунікацію, на чому зусередитися.

Наведу приклад користі зусередження на конкретній ЦА: візьмемо бренд салонів краси Gbar — це живий, енергійний та емпатичний бренд, який обрав цільовою аудиторією саме жінок. В них чітко це зазначено. Та не просто “зазначено” — вони КАЙФУЮТЬ на цьому, це відчувається в кожному пості на інсті + на їх сайті!  Тепер ви можете загуглити “салон краси преміум” та майже фізично відчути різницю у вайбі між будь-яким салоном краси та Gbar-ом.

То ж, якшо ви хочете кайфувати на бізнесі, не бійтесь відсіювати не-ваших людей та навпаки, створювати всі умови що притягнуть ваших

Такий ефект — в торканні людей на ТАКІЙ глибині відчуттів — це результат впевненості власника бізнесу /перонального бренда/ в собі, в своїх особистих переконаннях. Власницям Gbar-у точно колись казали “тю, а чого б не зробити салон для всіх, загальний салон краси — це ж більше грошей!” )))

Отже, підприємець настільки впевнений в своїй ідеї та її цінності, що робить той самий важливий крок. Але в тій точці де підприємець себе аналізує та виходить на волну Щирості — пристуній момент відповідальності: треба визначитись, які саме якості ми беремо в картину я-бренду. Особистий бренд — якщо сказати метафорічно — це картина, яку з пазлів складає людина. Ті пазли — це наші особливості характеру, вміння чи навичок, які ми беремо/відсіваємо та вставляємо в картину свого особистого бренду. Щоб транслювати назовні (інстаграм, влоги, тощо)

Тому тут треба визначитись, яка з якостей буде ключовою; також треба визначитись, які якості або особливості ми НЕ беремо в картину персонального бренду. Дуже важливо взяти в бренд все що нас надихає та є сильними сторонами, та не боятися облишити те в чому ми НЕ сильні — навіть якщо воно трендове-модне. Інколи це не так просто, як здається!

Підприємець має не тільки поєднати із бізнесом ті якості що визначить, та ще й полюбити ту картину що він створив. Досягти гармонії.

Отже, ми
а) зробили щирість основою нашого персонального бренду

б) визначились із Цільовою Аудиторією — людьми, яким нам буде в кайф продавати або надавати послуги, а їм буде кайфно із нами, тому що ми є щирим брендом на “їх хвилі”.


в) Як висновок — ми полюбили бренд, який створили: його дух та його Аудиторію. 

Наступний етап захоплюючої подорожі під назвою “особистий бренд” — це втілення всього що ми вистроїли в життя та комунікацію бренду — щоб не знайомі із нами люди відчули кожну частину пазлу картини нашого бренду. Йдеться про такі речі як дизайн бренду (айдентика, фірмовий стиль) та той самий “брендовий смм”.
Й в цій точці дуже доречно, шо саме — чітке — бачення картини бренду суттєво полегшить задачі й в розробці дизайну бренду, й в смм-мі. 

То ж піднімемо умовний келих за кайф від бізнесу та осознаність!