На тому тижні я зробив пост про пошук стоматолога. Ну й сам теж почав гуглити що є по Києву. те що я побачив, стало причиною цього запису. В цьому бренд-блозі ми поговоримо про іміджеву ситуацію в галузі стоматологічних послуг: логотипи та брендування стоматологічних клінік та приватних стоматологічних кабінетів.

Та спершу хочу наголосити на тому, що логотип (або брендинг) стомат-клініки та якість її послуг ніяк не пов’язані. То ж я буду піднімати тему тільки іміджу стоматологічних клінік, а не якості їх послуг.

Отже, ключове питання цього блог-запису — чи приречена українська стоматологія мати імідж однотипної та застряглої в 2000-х роках галузі? Мова йдеться про більшість малих приватних клінік, бо є чітке відчуття що на всіх них розповсюджена одна креативна концепція стоматології – це, звісно, зубік!

Мова йдеться про малі та середні стоматологічні клініки — повсюди береться той зубік та нещадно стилізується в _дуже_ “не дуже” варіаціях. Саме в стилізації нема нічого паганого, але коли відбувається стилізація на рівні 2000-х років — це вже сигнал, шо пора шось робити 🙂

Ні в якому разі я не топлю за те шоб стоматологи взяли за обов‘язок показувати супер-пупер-стоматолгічний креатив клінік рівня Red Dot Award, але чому б до зубної естетики, про яку говорять всі стоматологи, не додати естетики брендингової та дизайнерської, візуальної? А заодно – й показати всім, _ЩО_ для кожного власника стоматологічної практики значить його професія. Дати відчути їх відношення до неї!

Як я сказав на початку, я шукав стоматолога та знайомився із “брендовою” стороною стоматологічних клінік, таким чином в мене сформувалась одна пропозиція для стоматологів, яка допоможе створити не просто брендинг стоматологічної клініки або приватної практики, а уникальний, індивідуальний ukrainian dental clinic бренд! Я назвав це «іміджева карта по створенню бренду або логотипу стоматології» — нехай буде така назва. То ж,  пропоную лікареві який відкриває свою практику, відповісти _чесно_ на наступні запитання:

1) Що мене привело в цю галузь?

Розповісти реальну історію, яка привела до відкриття своєї стоматології. Навіть якщо вона буде здаватися банальною або нудною — обов‘язково пишіть як є.

2) Що конкретно мене драйвить в процесі? На чому я кайфую в своїй професії?

Чи взагалі, чи має професія стоматолога приносити задоволення? Розкрийте тему.

3) Куди я хочу щоб зросла моя стоматологія?

Тобто, який я бачу розвиток свого стоматологічного бізнесу. Напишіть реальні очікування, та їх терміни, і варіант розвитку «якби в мене були всі можливості світу».

4) Які якості я ціную в тих, кого підбираю в команду мого закладу? Які якості не піходять?

На тему «хто НЕ підходить» маєте відповідати чесно та максимально егоістично, навіть якщо у вас спеціфічні вкуси й ви не примете людину /наприклад/ якщо не подобається її зачіска чі те що лікар може слухає реп — напишіть це! Будьте максимально відверті. Це дуже важливе запитання, відповідайте на нього жорсткою правдою, — вона допоможе об‘єктивніше подивитись на вас як на «альфа»-точку розвитку вашої стоматологоії та відчути її природню (оголену) енергетику.

А тепер увага, МАГІЯ: коли ці чотири пункти будуть розписані, рааптом ви здивуєтесь тій картині, що перед вами стане. Ви майже перед собою побачите живий динамічний образ вашої стоматології як бренда. Ви побачите що аби-який логотип вам не підійде — бо в тих відповідях вже буде зерно індивідуальності! І ось те саме зерно має стати Центром Пошуку Образу вашого стоматологічного бізнесу, або образу логотипу як мінімум.

Доречі, щось мені підказує, що цю схему можна пристосувати до будь-якого бізнесу, то ж нотуйте та експериментуйте!

Тепер хочу перейти до символіки. Зпоконвіччя люди не абияке значення придавали символам: чорна кішка, розбите дзеркало, в деяких странах в будівлях принципово відсутній 13-й поверх… а пам‘ятаєте — в дитинстві у нас був такий забобон: НЕ ПОКАЗУЙ НА СОБІ! Не можна було на собі показувати якісь рани чи травми — ну якщо ви з дитинства, то ви в курсі 🙂

Звісно, це максимально стосуеться логотипів — а особливо в тій галузі, процеси лікування в якій пов‘язані із не самим кращими відчуттями ))

І ось ми бачимо, що на багатьох логотипах клініки показуть ті небажані сімволічні сюжети майже на собі!

В логотипі цієї стоматологічної клініки маємо форму стильного полігонального зубу, але чомусь частину зубу вирішили “відокремити” та наочно зробити проблемною:

Навіщо робити проблемний зую — логотипом приватної стоматологічної клініки?

Ця приватна стоматолгічна практика зробила своїм логотипом зуб, з кореню якого летять іскри:

Навіщо робити логотипом своєї клініки зуб із іскрінням в корені?

Ця приватна dental клініка зробила своїм логотипом зуб, половина якого знаходиться на імпланті:

Я не професійний стоматолог, але на мою думку, половина зуба на імпланті – це не краща асоціація із професійною стоматологією?

При створеніі брендингу стоматологічної практики слід бути максимально обережним із образами — наприклад, якщо дуже хочеться зробити логотип дитячої стоматологічної практики із малюнком малюка:

Якщо ви б не захотіли щоб вашу дитину було відображено таким чином — то не погоджуйтеся на такі логотипи для вашої стоматології! Логотип-ілюстрація дитини мають бути такою, щоб хотілося ії полюбити!

Не треба боятися озвучувати те шо бачите в логотипі НАОЧНО, та сміливо без вагань позбавлятися небажаного або негативного змісту! Або виправляти його.

Навіть якщо немає бажання робити брендинг стоматології, то зробіть тільки логотип — але толково! Хочте зробити логотип зуб в полігональному стилі? То просто зробіть його чистим, без того зрізу шо в логотипі створювало враження травмованого зуба:

Хочте логтип зуб в дитячому стилі для дитячої стоматологоії? – та ось перше ж посилання в Пінтересті видає сімпотний дитячий dental-логотип за тридцять баксів:

Таким чином обирайте будь-яке лого для стоматологічної клініки, але без набажаних метафор!

Отже, два підсумки цього стоматологічного бренд-запису:

Висновок перший: усвідомлено підходити до вибору символу вашого бізнесу. Як мінімум, заповніть ту карту – чотири пункти про які я зазначав вище.

Висновок другий: уникайте «креативних креативів»! Завжди дивіться на них очима «домогосподарки, яка й не чула про той креативний дизайн», описуйте словами ті наочні метафори які транслює символ та позбавляйтесь негативного змісту!

Та від мене бонус у вигляді натяку: якщо фірма виробляє автомобільні шини, то на лого не обов’язково має бути шина

Брендуйте ваше відношення до бізнесу, ваше відчуття бізнесу, а не вид діяльності «в лоба»!

Бренд-влог по цій темі можна подивитись: